2012. január 4., szerda

Mi történt az eM2 Open Studio megalakulása óta?

A közös alkotás gondolata a 2010-es év végén merült fel először. Úgy hozta a sors, hogy akkoriban – a karácsonyi vásárokra készülődve – pár hónapig közös műhelyben dolgoztunk.

A közös munka során döbbentünk rá, hogy mennyire hasonlóan gondolkodunk és, hogy milyen gördülékenyen megy együtt az alkotás. Nem volt kérdéses a folytatás, 2011 januárjában megszületett az eM2 – azaz, együtt Mi ketten – a két barátnő és tervező, Márti és Marcsi összefogása, a kétféle anyag – a textil és az üveg –  összefonódása.

Miután a Gozsdu udvarban megtaláltuk a közös alkotás helyszínét, nekiláttunk a térkialakításnak. Az újrahasznosítás és a környezettudatosság – ahogy az a termékeink tervezésénél (Buttondoll és Kinema) is megmutatkozik – fontos alapelv a számunkra, így ezt a szemléletet vittük tovább a bemutatóterem és műhely, vagyis az open studio kialakításánál.

Falat festettünk, fúrtunk és faragtunk, a berendezéshez régi családi bútorokat gondoltunk újra, valamint raklapokat használtunk. Így jutottunk el oda, hogy márciusban már be is költözhettünk az eM2 open studio-ba, amit hivatalosan április 7-én nyitottunk meg egy fergeteges buli keretében. Az esemény a Design Bazár programajánlójába is bekerült. Mindez nem, vagy csak nagyon nehezen jöhetett volna létre, ha nincs a segítségünkre Márti építész apukája és Marcsi ezermester férje. A segítséget ezúton is köszönjük.


Az ezt követő hónapok állandó, fix programja a vasárnapi vásár napunk, a Gouba volt. A vásárok alkalmával – mind a hazai, mind a külföldi látogatóktól – nagyon sok pozitív visszajelzést kaptunk. Örültünk, hogy hírünket vitték a világba és külön öröm volt látni, hogy a látogatókat – a  táskákon, a babákon és az ékszereken túl – a műhely kialakítása, annak atmoszférája is lenyűgözi.  Az eM2 munkásságának több vonulata van.

Az egyik az enteriőrtervezés, amelynek keretében az általunk megálmodott terekbe – legyen az lakás, üzlet stb. –  előszeretettel illesztünk be saját tervezésű és készítésű, újrahasznosított bútorokat, illetve lakásdekorációs tárgyakat. Mindezen túl, enteriőrjeink kialakításánál örömmel vállaljuk megrendelőnk már meglévő bútorainak újragondolását és átalakítását.

A másik szerelmünk a divat. 2011 tavaszán a Mondom kollekcióval elindultunk a Gombold Újra pályázaton. Az általunk közösen tervezett kollekció olyan kiegészítőkből – öv, ékszer, kitűző – állt, amelyek tervezésében egyaránt szerepet kapott az üveg és a textil.

Az enteriőrtervezésen és a kiegészítőkön túl kiállításokat és workshopokat is szerveztünk. Az elmúlt évben a Bárka Színházzal és a Kády Galériával közös kiállítást, valamint egyéb fotó kiállításokat szerveztünk és bonyolítottunk le. Minden hónapra jutott egy-egy saját szervezésű kiállítás.
-    Lovászi Attila: Barcelona graffiti - fotókiállítása
-  Somodi H.Szilárd festménykiállítása – az anyag Tőlünk az Ördögkatlan fesztiválra ment  tovább

A stúdióban havi rendszerességgel tartottunk fusing, ezüstgyurma és mozaik tanfolyamokat és egyéb alkalmi találkozókat. Ilyen volt páldául az Etsy találkozó.

Szeptemberben sajnos el kellett hagynunk a Gozsdu udvart, így átmenetileg a stúdiónkat is bezártuk. A kiköltözésért kárpótolt minket a London Design Fesztiválra szóló közös meghívás. Büszkék voltunk, hogy egy ilyen rangos nemzetközi eseményen mutathatjuk be a saját márkáinkat.Az ősz utolsó két hónapja a karácsonyra való készülődéssel telt. Mindamellett, hogy számos design vásáron (DesignPlacc, Hanukarácsony, Lakásbazár) részt vettünk, karácsonyi kreatív workshopokat is tartottunk, ahol az érdeklődők provence-i hangulatban készülődhettek az ünnepekre.

December végén megtartottuk az évzáró vacsoránkat, ahol örömmel teli fáradtsággal tekintettünk vissza az évre és gondoltunk a jövőre.

Bízunk abban, hogy hamarosan arról számolhatunk be nektek, hogy újra megnyitjuk stúdiónk kapuit és mehet tovább a közös munka, az enteriőrök és a kiegészítők tervezése az újrahasznosítás jegyében, a kiállítások és a workshopok szervezése és lebonyolítása.

2 megjegyzés: